Podobała Ci się "Bujda"? Dlaczego?

Podobała Ci się "Bujda"? Dlaczego?

Postby lechu on Mon Mar 16, 2009 3:00 am

Napisz, co uważasz o "Bujdzie". Nawet jeśli masz ochotę ją zjechać. Obiecuję, że nawet wtedy zrobię co w mojej mocy, żeby Twój post się uchował.

Lechu
lechu
Site Admin

Re: Podobała Ci się "Bujda"? Dlaczego?

Postby Truman on Sun Apr 12, 2009 12:21 am

Czy mi się podobała jeszcze nie wiem. Ale przeczytałem recenzje przeczytałem opinie - pierwsze skojarzenie przypomniało mi powieści J. Carrolla - wybacz, tak mam że coś nowego porównuję do rzeczy przeczytanych czy usłyszanych kiedyś (chyba wszyscy tak mają?). Przeczytałem też fragmenty i już po "początku" wiem że chcę przeczytać całość. Dlaczego?
Bo wiem że jest to powieść też o mnie. To co przeczytałem w "początku" sam mógłbym opowiedzieć tylko że u mnie raczej dominuje półkula ścisła i nigdy nie ująłbym tego w tak lekki i trafny sposób.
Truman

Postby Renata on Sun Apr 19, 2009 2:24 pm

Dałam się wciągnąć w obłęd Sevena, uwierzyłam w Szefową. Najpierw wydało mi się to głupie, ale potem zaczęłam się zastanawiać kim ona może być. A tu nagle łup - zwrot akcji - Seven po prostu sfiksował, słyszał tylko głosy. A potem kolejny szok. Zakładałam, że wróci, że będzie się leczyć i nastąpi standardowy happy end.
A jeszcze na koniec ten kabel, który był wyjęty i nie nagrywał rozmówcy. I pierwszy kwietnia - prima aprilis. Może rzeczywiście ktoś zadzwonił do Sevena dla żartu, a potem Seven - mający jednak jakiś uszczerbek po wypadku - wkręcił sobie film, stworzył dalszy ciąg tego jednego telefonu...
Sama nie wiem, wpadam w obłęd ;-) Chyba przeczytam jeszcze raz.

Bujda to dla mnie fajnie ułożona opowieść. Zaskakuje i niebanalnie się kończy.
Renata

Postby andrzej on Tue Apr 21, 2009 1:53 pm

Przeczytałem. Przeczytałem już jakiś czas, ale musiałem trochę odczekać żeby nabrać dystansu.
Po pierwsze primo:
zaskakujące, niebanalne zakończenie. Perypetia nastąpiła po zaskakującym zwrocie akcji. Rozwiązanie niepospolite, a nie w stylu i zyli długo i szczęsliwie. Ostateczne. Ale nadające się na kontunuację (jaby powiedział Franciszek Karpiński- ma granice, nieskończony).
Po drugie primo:
Lechu zaszczepił we mnie wątpliwość, czy to co się dzieje się dzieje, czy mi się wydaje że się dzieje (jak po "Pięknym umyśle").
W pewnym momencie myślałem, że historia uczucia będzie tłem do jakiegoś politycznego fiksum dyrdum, nie sądziłem jednak, że dojdzie do fiksum dyrdum, jednak zupełnie niepolitycznego.
I jescze po trzecie primo:
"Siedem" (ang:" Seven" (nomen omen );-)). Film jak na mój gust wybitny. Ale znając zakończenie nie ma sensu oglądać go jeszcze raz, podobnie jest z "Bujdą". Drugi raz nie przeczytam.
andrzej

Postby ewe on Tue Apr 21, 2009 5:17 pm

...jeszcze nie ochłonęłam...ufff...relacja na gorąco

Zacznę tak (właściwie to zaczęłam już wyżej): jestem pod
wrażeniem!!!!!!! Od tej książki nie można się oderwać! Dawno nie
czytałam niczego tak łapczywie. W głowie pulsują mi różne myśli. Rację
miał ten, kto powiedział, o tej książce, że nie ulata jak się przewróci
ostatnią stronę.
Poruszyła mnie, wyzwoliła skrajne emocje, był śmiech i łzy. Jest
naprawdę świetna!
...ciągle nie mogę ochłonąć...
Spróbuję troszkę mniej emocjonalnie - dla mnie "Bujda" jest
rewelacyjna, takie wciągające książki czytam niemal na bezdechu, książka
chodzi ze mną wszędzie (tam też!). I aż żal, że kiedyś się kończy.
Pozostaje rozmyślanie - dlaczego stało się tak a nie inaczej? jak dalej
potoczą się losy bohaterki? itp. Nie zapomina się o niej tak szybko.
ewe

Return to Opinie o książce